Så fungerar bergvärme

Tre effektiva alternativ

Bergvärme
Bergvärme utvinns via en kollektorslang ur ett 100–200 meter djupt hål som borras på din tomt.
Det är en fördel om det finns berggrund relativt ytligt under tomten. Du får optimal värmeutvinning utan att det tar någon tomtyta i anspråk och borrhålet är
brukbart i många år. Ur borrhålet kan man också sommartid utvinna svalkande och energieffektiv kyla.

Jordvärme
För jordvärme grävs en 300–800 meter lång kollektorslang ner på din tomt. Installations-
kostnaden är normalt något lägre än för bergvärme. Men det kräver en relativt stor tomtyta och ingreppen är betydande under installationsfasen.
Jordvärme passar därför bra där det är gott om utrymme, lättgrävt och där ytlig berggrund saknas.

Sjövärme
För sjövärme används cirka 300–800 meter kollektor-slang. Eftersom det inte krävs något borr- eller grävarbete är installationen enkel och kostnaden förhållandevis låg. Men det krävs omedelbar närhet till vattendraget och installation kan vara känslig för
störningar. Du måste naturligtvis också ha tillstånd och rättigheter att utnyttja vattendraget.

Maximera din energibesparing med bergvärme

  • Bättre verkningsgrad
  • Bättre prestanda
  • Betydligt tystare
  • Högre varmvattentemperaturer
  • Smart uppkoppling
  • Större energibesparing
  • Mer miljövänliga

Så fungerar en bergvärmepump

Bergvärme är en typ av värmepump som utnyttjar den lagrade solenergin i marken för att värma upp hus och tappvatten. Systemet består av tre huvudkomponenter: en kollektorslang, en värmepump och ett distributionssystem.

Kollektorslangen är en sluten slinga av rör som grävs ner i marken, vanligtvis 1-2 meter djupt för jordvärme och betydligt djupare, upp till 200 meter, för bergvärme. I slangen cirkulerar en blandning av vatten och frostskyddsmedel, så kallad brine. Denna vätska tar upp värme från marken, som i sin tur värms upp av solen.

Värmepumpen är hjärtat i systemet. Den tar emot den uppvärmda brinen från kollektorn och höjer temperaturen ytterligare. Detta sker genom en process som kallas förångning, kompression och kondensation. Först förångas brinen i en förångare, sedan komprimeras den i en kompressor, vilket höjer temperaturen. Den heta gasen leds sedan till en kondensor, där den avger sin värme till husets värmesystem och/eller tappvattnet.

Distributionssystemet fördelar den värme som produceras av värmepumpen till husets olika rum. Detta kan ske genom vattenburna radiatorer eller golvvärme.

Bergvärme är en mycket energieffektiv och miljövänlig uppvärmningslösning. Den utnyttjar en förnybar energikälla och ger en jämn och behaglig värme i huset.

Kontakta oss om du behöver hjälp

Nu kan du boka ett kostnadsfritt hembesök där vi kommer hem till er och går igenom era förutsättningar. Gäller Stockholmsregionen.

Fyll i era uppgifter i kontaktformuläret så kontaktar vi er för att boka en tid för hembesök så snart som möjligt.

Kontaktformulär

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Kundnöjdhet 4.9/5